Η επίγεια ψηφιακή τηλεόραση, την παροχή της οποίας σας

προσφέρει η εταιρεία μας, αποτελεί την νέα τεχνολογία μετάδοσης,

που σταδιακά, μέχρι το 2012 κατά την Ευρωπαϊκή Ένωση ή το

2015 κατά την Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών( ITU), πρόκειται να

αντικαταστήσει την παραδοσιακή αναλογική.

Τα πλεονεκτήματα της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης είναι: 

 1. Καλύτερη ποιότητα ήχου και εικόνας. Με τη συμπίεση MPEG2 ή MPEG4 και το στερεοφωνικό ή πολυκαναλικό ψηφιακό ήχο δεν υπάρχουν παράσιτα, παρεμβολές και θολή εικόνα. Δεν μπορεί ο ένας σταθμός να παρεμβάλει τον άλλο.
 2. Στην αναλογική τηλεόραση όσο μεγαλύτερη είναι η απόσταση του πομπού από το δέκτη τόσο το σήμα εξασθενεί  και εμφανίζονται χιόνια στην οθόνη. Τα χιόνια που βλέπουμε, στην ουσία είναι ο θόρυβος της συχνότητας, όταν το σήμα κατεβαίνει και φθάνει στα επίπεδα του θορύβου. Στην ψηφιακή δεν υπάρχουν χιόνια, ή έχουμε τέλεια εικόνα ή δεν υπάρχει εικόνα, με την διαφορά ότι και τα πολύ χαμηλά σήματα, που με την αναλογική είχαν χιόνια, με την ψηφιακή λαμβάνονται σαν να ήταν ισχυρά.
 3. Εξαφάνιση των ειδώλων. Το μειονέκτημα, στην αναλογική τηλεόραση, των ανακλάσεων του σήματος (τα γνωστά είδωλα, που δημιουργούν παραμόρφωση της εικόνας), στην ψηφιακή μετατρέπεται σε πλεονέκτημα. Τα ανακλώμενα σήματα προστίθενται στο αρχικό και λειτουργούν με αθροιστικό τρόπο, εξαλείφοντας έτσι το φαινόμενο του ειδώλου.
 4. Πολλά προγράμματα από τον ίδιο δίαυλο. Λόγω της συμπίεσης του σήματος, στην επίγεια ψηφιακή μετάδοση γίνεται καλύτερη εκμετάλλευση του φάσματος συχνοτήτων. Στην αναλογική, μόνο ένα πρόγραμμα μπορεί να εκπέμπεται από κάθε ένα κανάλι στην επίγεια ψηφιακή μπορούν περισσότερα. Με συμπίεση MPEG2 μέχρι 4 προγράμματα (ή σταθμούς), με συμπίεση MPEG4 μπορούμε να φθάσουμε τα 6 ή και τα 8 προγράμματα (ή σταθμούς).
 5. Εξοικονόμηση συχνοτήτων εκπομπής. Η ψηφιακή τεχνολογία προσφέρει τη δυνατότητα καλύτερης αξιοποίησης του φάσματος των συχνοτήτων με το SFN (Single Frequency Network) δηλαδή την ταυτόχρονη εκπομπή σήματος από διαφορετικά σημεία, στην ίδια συχνότητα. Για παράδειγμα στην Αττική, το σήμα της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης μπορεί να εκπέμπεται στο ίδιο κανάλι από τον Υμηττό, την Πάρνηθα και την Αίγινα. Με αυτούς τους τρεις πομπούς δεν εξασφαλίζεται μόνο η καλύτερη μετάδοση του σήματος στο λεκανοπέδιο, αλλά και η διάδοσή του σε μεγαλύτερη απόσταση.
 6. Αμφίδρομες υπηρεσίες. Η ψηφιακή τηλεόραση δίνει τη δυνατότητα στον τηλεθεατή να παρεμβαίνει στη διαμόρφωση του προγράμματος, με κύρια τεχνολογικά χαρακτηριστικά τη διαδραστικότητα και τον ετεροχρονισμό. Σταδιακά, θα μπορούμε να παρεμβαίνουμε με απάντηση σε ερώτηση, ή με ψήφο σε ζωντανή εκπομπή, να επιλέγουμε το πρόγραμμα που θέλουμε να δούμε την ώρα που θέλουμε να το δούμε, ακόμα και να προγραμματίζουμε τις αγορές μας.
 7. Μία επίσης επί πλέον υπηρεσία που προσφέρεται, είναι ο Ηλεκτρονικός Οδηγός Προγράμματος (ΕPG. Πρόκειται για μια εφαρμογή με σκοπό την παροχή πληροφοριών για το τηλεοπτικό πρόγραμμα του κάθε ψηφιακού καναλιού. Προσφέρει σύντομη περιγραφή του προγράμματος που παρακολουθεί ο τηλεθεατής (τίτλο, είδος εκπομπής, περίληψη, διάρκεια, συντελεστές), αλλά και πληροφορίες για το πρόγραμμα των επόμενων ωρών και ημερών. Επιπλέον, παρέχει τη δυνατότητα προγραμματισμού εγγραφής, για εκπομπές που επιθυμεί να παρακολουθήσει ο τηλεθεατής σε μεταγενέστερο χρόνο, όπως επίσης και ενεργοποίησης άλλων υπηρεσιών: υποτιτλισμού, περιορισμού πρόσβασης με βάση το περιεχόμενο εκπομπών, κ.α.

Τα μειονεκτήματα, αν μπορούμε να τα ονομάσουμε έτσι, είναι : 

 1. Ακριβότερες συσκευές λήψεως, από αυτές των αναλογικών συσκευών, που τείνει όμως αυτό να εξαφανιστεί με την πρόοδο της τεχνολογίας και την μείωση του κόστους παραγωγής.
 2. Ελαφρά παραποίηση της πραγματικότητας στην εικόνα, δηλαδή ανάλογα με την συμπίεση της εικόνος, όταν αυτή αυξάνεται, μπορεί π.χ. να καλυφθούν μερικές πολύ μικρές ρυτίδες και έτσι ώστε τα πρόσωπα ατόμων ώριμης ηλικίας να μοιάζουν αφύσικα ή ο χλοοτάπητας σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου να φαίνεται λίγο θολός.
 3. Σε πολύ μακρινές αποστάσεις από τον πομπό, δεν μπορούμε πλέον να παρακολουθήσουμε έναν σταθμό, έστω με κακές καιρικές συνθήκες και έστω με πολλά χιόνια. Όταν το σήμα πέσει πάρα πολύ χαμηλά, ο δέκτης παύει πλέον να το λαμβάνει και εμφανίζονται τετραγωνίδια και πάγωμα της εικόνας και στο τέλος μαύρη οθόνη.
 4. Εμφάνιση ίχνους κατά την κίνηση, ή η γρήγορη κίνηση φαίνεται πιο αργή (slow motion). Όταν το εύρος συχνοτήτων που καλύπτει το κάθε πρόγραμμα είναι μικρό, στις μεγάλες ταχύτητες, π.χ. σε ένα αγώνα αυτοκινήτων, μπορεί να εμφανιστεί στην εικόνα του αντικειμένου το ίχνος του, σαν ουρά κομήτη ή να φαίνεται ότι τρέχει με πιο αργή ταχύτητα. Αλλά αυτό είναι καθαρά θέμα ρύθμισης της εκπομπής, που αν είναι σωστή δεν υπάρχει πρόβλημα.

 

Αρχική σελίδα        |        Η Εταιρεία        |        Υπηρεσίες        |       Επικοινωνία 

Copyright (®) 2009. United Electronics. All rights reserved